Ophef in Egypte over wet 'seks met dode echtgenote'

Grote consternatie in Egypte nadat een wetsvoorstel werd ingediend waarin mannen tot 6 uur na de dood van hun echtgenote 'afscheidsseks' met haar mogen hebben. Het parlement moet nog stemmen over dit voorstel.

Het wetsvoorstel komt in een golf van wetswijzigingen gericht tegen vrouwenrechten in Egypte, die aanzienlijk zijn verslechterd sinds de val van Mubarak. De indiener heeft zich laten inspireren door een fatwa uit 2011 van de Marokkaanse radicaal islamistische prediker Mustafa al-Adawi. Die gaf aan dat 'afscheidsseks' is toegestaan. Overigens geldt dit ook voor de vrouw van een overleden man.

Egyptische vrouwenorganisaties, waaronder de Nationale Raad voor Vrouwen, ageert hevig tegen de plannen en hebben het -door islamisten gedomineerde- parlement opgeroepen het voorstel te verwerpen. De algemene verwachting is dat de wet niet wordt aangenomen. De vrouwenorganisaties protesteren tevens tegen een ander wetsvoorstel waarin men de minimumhuwelijksleeftijd van meisjes wil verlagen naar 14 jaar.

Update 10.28 uur

Oplettende lezers wezen erop dat het hier waarschijnlijk om een hoax gaat. Sarah Carr van het Egyptian Initiative for Personal Rights gaf dit onder meer aan op haar Facebookpagina. Meer informatie is te vinden op het forum.