Guardiola sluit trainen Chelsea uit

Josep Guardiola heeft een baan als trainer van de Engelse club Chelsea uitgesloten. De Catalaan, die vandaag na vier jaar trouwe dienst FC Barcelona verliet, wil een sabbatical nemen. "Ik ben nu niet geïnteresseerd in coachen, er zijn belangrijkere dingen dan voetbal", aldus Guardiola.

Chelsea, de club die zijn toenmalige team Barcelona deze week uitschakelde in de Champions League, zou al langer achter de 41-jarige trainer aangezeten hebben. Eigenaar Roman Abramovich zou al jaren de speelstijl en de jeugdopleiding van Barcelona willen kopiëren naar zijn club. Eerder al bood de Russische miljardair de voormalig voetbaldirecteur van de Catalaanse club, Txiki Begiristain, eenzelfde baan aan bij Chelsea. Dat aanbod werd echter afgeslagen.

Voor Guardiola zit een verhuizing naar Londen er ook niet in. "Ik ga rusten en misschien dat ik op een dag zeg, 'laat ik weer trainen'. Misschien ook niet. Ik zal zien waar het leven me brengt. Mijn verlangen is om andere dingen te doen. Ik heb niks te bewijzen, en ben niet geïnteresseerd in mezelf bewijzen in het buitenland."

De succescoach, die dertien van de zestien prijzen pakte waar hij om meedong, wil vooral rust, blijkt uit zijn woorden; "Ik heb niets meer over en moet mijn batterijen weer opladen. Ik moet herstellen en de enige manier om dat te doen is om afstand te nemen."

Voor Chelsea zou het dus moeilijk worden om Guardiola alsnog over te halen. In Spanje geldt voor sporters een belastingschijf van twintig procent, tegenover vijfenveertig procent in het Verenigd Koninkrijk. De Londenaren zouden dan minstens tien miljoen pond per jaar aan de Catalaan moeten betalen om zijn salaris van Barcelona te evenaren.

Roberto Di Matteo, de interim-coach van Chelsea, is inmiddels dan ook de belangrijkste kandidaat om het roer van de ontslagen trainer Villas Boas permanent over te nemen.