Rutte: Rutte I veel te vroeg gestopt

De gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV was nog lang niet klaar met regeren. Dat zei demissionair premier Mark Rutte (VVD) vrijdag tijdens zijn eerste persconferentie na de val van het kabinet. "Er had nog heel veel moeten gebeuren. We zijn veel te vroeg gestopt."

Niettemin is er 'heel veel over' van het minderheidskabinet. Als voorbeeld noemde Rutte de bezuiniging van achttien miljard euro die volledig op schema ligt, evenals de economische groeiagenda. Op het gebied van de veiligheid zijn tal van maatregelen genomen. Rutte zei heel trots te zijn dat de positie van het slachtoffer is versterkt.

"Ik ben tevreden over het feit dat we in anderhalf jaar eruit gehaald hebben wat eruit te halen was." Niet tevreden is hij erover dat aan zijn beleidsagenda nu een einde is gekomen en dat PVV-leider Geert Wilders uiteindelijk wegliep bij de onderhandelingen in het Catshuis over extra miljardenbezuinigingen. De onderhandelingen daarover waren zo goed als afgerond.

De regeringspartijen VVD en CDA sloten donderdag een akkoord met de oppositiepartijen D66, GroenLinks en ChristenUnie over de begroting voor volgend jaar, waardoor het tekort volgend jaar wordt teruggebracht tot drie procent. Rutte wilde niet zeggen welk pakket zijn voorkeur heeft.

"Beide pakketten hadden plussen en minnen." De deal die met de drie oppositiepartijen is gesloten heeft het 'grote voordeel' dat het kan rekenen op een parlementaire meerderheid, aldus de premier.


Rutte: we waren nog lang niet klaar (Foto: Novum)