IsraŽl wil sloop illegale nederzetting uitstellen

De Israëlische regering heeft het Hooggerechtshof vrijdag verzocht de deadline voor de ontmanteling van de illegale nederzetting Ulpana op te schorten. Jeruzalem wil negentig dagen respijt om het gerechtelijk ontruimingsbevel nog eens tegen het licht te houden.

Of het hof het verzoek van de regering van premier Benjamin Netanyahu inwilligt is de vraag. Tegenstanders van uitstel betichten de regering ervan de hand te lichten met de rechtsstaat.

De rechtbank heeft de dertig gezinnen die zich in de buitenpost, aan de rand van de nederzetting Beit El, hebben gevestigd tot 1 mei de tijd gegeven om hun woningen te ontruimen. Omdat Ulpana clandestien is verrezen op land van Palestijnse particulieren stemde de regering-Netanyahu destijds in met die ontmanteling.

Israël heeft beloofd tientallen onwettige nederzettingen te verwijderen, maar heeft tot dusver maar enkele voorposten opgedoekt. De onenigheid over de toekomst van de nederzettingen is een van de voornaamste oorzaken van de patstelling in het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen.


Israël wil sloop illegale nederzetting uitstellen (Foto: Novum)