Politiebonden klaar voor hardere acties

De politiebonden ACP, NPB en VMHP bereiden zich voor op hardere acties. Ze zijn het niet eens met het besluit van de 'Kunduz-coalitie' om een nullijn voor politieagenten in te voeren. Dat lieten de bonden vrijdag weten.

"Het is haast ondenkbaar dat de acties zich niet verharden", zegt een woordvoerder. "Daarmee worden ze ook minder publieksvriendelijk. Mensen zullen er last van gaan krijgen. Daarbij wordt zeker ook naar grootschalige evenementen gekeken", waarschuwen de bonden.

De politiebonden zijn verontwaardigd omdat de nullijn niet zou gelden voor gemeenteambtenaren, die net een nieuwe cao hebben afgesloten waarin een loonstijging van twee procent is opgenomen. "Het kan niet zo zijn dat voor politiemensen dan wel de nullijn op het salaris wordt gehandhaafd," vinden de bonden.

In het begrotingsakkoord dat VVD, CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie donderdag sloten, staat overigens dat de nullijn voor alle ambtenaren geldt, behalve voor werknemers in de zorg. De bonden reppen ook over een nullijn tot en met 2014, terwijl in het begrotingsakkoord wordt gesproken van een nullijn voor 2012 en 2013.