Vakbond noemt nullijn nepbezuiniging

De nullijn voor de publieke sector is een nepbezuiniging. De politiek heeft de berekening van het Centraal Planbureau (CPB) dat het bevriezen van de ambtenarenlonen voor 2013 en 2014 geen structurele besparing oplevert totaal genegeerd. Dat stelt Abvakabo FNV vrijdag naar aanleiding van het akkoord over het bezuinigingspakket.

"Het CPB is glashelder: het bevriezen van lonen levert niets op", zegt waarnemend voorzitter Corrie van Brenk. "Waarom moeten werknemers van de overheid dan toch zwaarder lijden onder de crisis dan de marktsector? Bovendien staan zij al twee jaar op de nullijn. Ze worden onnodig extra gedupeerd."

Het vervroegd verhogen van de AOW-leeftijd naar 66 jaar vindt de vakbond ook onacceptabel. Vooral voor de ruim negenduizend ambulancemedewerkers, brandweermannen en werknemers van de stadsvervoersbedrijven, wier beroep officieel is erkend als zwaar, zouden worden gedupeerd. Het tekort op hun AOW-uitkering van 6,5 procent kan oplopen tot dertien procent, rekent Abvakabo voor. "Dit treft hen keihard in de portemonnee."