Vijftien maanden cel voor afsteken vuurwerkbom

Een 25-jarige man uit Tiel moet vijftien maanden de cel in omdat hij tijdens de jaarwisseling een vuurwerkbom tot ontploffing bracht waardoor een plaatsgenoot zwaargewond raakte. Dat heeft de rechtbank in Arnhem vrijdag bepaald. Justitie had vier jaar cel en een schadevergoeding van ruim zestienduizend euro geëist.

De man stopte tijdens de jaarwisseling een mortier in een stalen buis. Nadat hij het illegale vuurwerk in de Beusichemstraat had ontstoken, volgde een ontploffing en vlogen metaalsplinters in het rond. Een omstander kreeg een van die stukken in zijn linkeroog, dat niet meer te redden bleek.

Het slachtoffer hield daar ook zware verwondingen in zijn gezicht aan over. Drie anderen raakten lichtgewond. De rechtbank rekent het de 25-jarige zwaar aan dat hij totaal niet heeft nagedacht over de risico's voor anderen en spreekt van 'ernstig verwijtbare naïviteit'.

De Tielenaar is ook veroordeeld voor het veroorzaken van een brand bij zijn voormalige werkgever in mei vorig jaar. Die brand ontstond nadat de man een gevonden granaat op zijn werk schoonspoot. De 25-jarige zou niet hebben geweten dat het een fosforgranaat betrof. Nadat de brandbare stof was opgedroogd, ontbrandde die en moest de werkplek worden ontruimd.

Op de werkplek en in de woning van de Tielenaar trof de Explosieven Opruimings Dienst ook munitie aan. Dat was volgens de EOD zo gevaarlijk dat het moest worden meegenomen om elders vernietigd te worden.