Rutte: Ongekend wat er is gebeurd

Het is 'ongelooflijk goed nieuws' dat de fracties van VVD, CDA, D66, GL en CU een akkoord hebben weten te sluiten over de begroting voor 2013. Dat zei demissionair premier Mark Rutte (VVD) donderdagavond tijdens het debat over het akkoord. "In de parlementaire geschiedenis is het ongekend wat hier is gebeurd."

"Er is vandaag iets heel bijzonders gebeurd. In een buitengewoon moeilijke politieke situatie met verkiezingen op komst laat de Nederlandse politiek zich van zijn beste kant zien." De vijf fractieleiders en demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) hebben een 'ongelooflijke prestatie' neergezet, zei Rutte. "Mijn welgemeende complimenten."

Het pakket maatregelen zorgt ervoor dat de overheidsfinanciën op orde worden gebracht, wat goed is voor het vertrouwen van consumenten en de financiële markten, aldus Rutte.

Tijdens het debat ontstond verwarring over de duur van het pakket. Volgens SP-leider Emile Roemer is het pakket slechts geldig tot 12 september, wanneer de verkiezingen zijn. Rutte zei dat het pakket overeind blijft tot er een nieuwe regering is. "Alleen een nieuw kabinet kan wijzigingen aanbrengen."