'Vaak addertjes onder gras bij kortingssites'

Aanbiedingen op kortingssites als groupon.nl en sweetdeal.nl hebben veel addertjes onder het gras. Dat meldt de Consumentenbond donderdag na onderzoek. Consumenten moeten volgens de bond goed op de 'kleine lettertjes' letten.

"Een superdeal van twee nachten Barcelona voor tweehonderd euro in plaats van 430 euro? Dat is dan wel zonder vliegreis en in welk hotel consumenten terechtkomen is ook ongewis", aldus de bond.

Zoover Superdeal belooft daarnaast elke dag met een aanbieding met een korting van minstens dertig procent te komen. Boeken moet binnen 24 uur. "Daardoor is er weinig tijd voor consumenten om alternatieven rustig te controleren", stelt de Consumentenbond.

Op 20 maart zou Zoover Superdeal een negendaagse trip van Arke naar Bonaire, die normaal 968 euro zou hebben gekost, hebben aangeboden voor 699 euro. Onderzoekers van de Consumentenbond berekenden dat het voordeel echter maximaal 161 euro bedroeg. "Daarnaast berekent Zoover ook nog twee keer zo veel administratiekosten dan bij rechtsreeks boeken bij Arke."

De Consumentenbond adviseert consumenten te controleren of er een duidelijke, 'liefst Nederlandse', aanbieder van de reis is. Ook moet de aanbiedingstekst goed worden doorgelezen om te achterhalen wat wel en niet inbegrepen is en zouden consumenten moeten kijken of de reis ook op de website van de aanbieder te vinden is en wat daar de prijs is.