Nederlandse uitvinder hoopt op succes visretourwiel

De Nederlandse ingenieur Frides Laméris hoopt dat zijn uitvinding die miljarden vissen van de dood moet redden snel door de markt wordt opgepakt. Hij won vorige week met zijn visretourwiel de hoofdprijs op een internationale uitvindersbeurs in Genève.

Energiecentrales zuigen enorme hoeveelheden koelwater uit zeeën en riviermondingen. "Naar schatting gaat evenveel vis dood in energiecentrales als we jaarlijks eten. Het visretourwiel brengt de ingezogen visjes ongeschonden terug naar het water van herkomst", licht Laméris donderdag toe.

Volgens de Nederlander kan zijn uitvinding voor een kleine prijs worden ingebouwd in bijna elke energiecentrale. "Maar bedrijven happen niet zo snel op iets wat niet direct nodig is en wel geld kost. Hopelijk zien politici snel in wat mijn uitvinding kan betekenen en doen ze er wat mee."

Enkele Nederlandse kenniscentra hebben interesse getoond in het visretourwiel. "Het is een lang traject. Dingen in het water worden niet zo snel als belangrijk gezien, er is niet zo veel aandacht voor", zegt de ingenieur. "De economische crisis helpt natuurlijk ook niet. Daarom hoop ik dat politici er iets mee doen."

De ingenieur won naast de hoofdprijs ook de gouden medaille in de categorie Energie. Aan de veertigste editie van de uitvindingenbeurs deden 789 deelnemers uit 46 landen mee.


Nederlandse uitvinder hoopt op succes visretourwiel (Foto: Novum)