Salarissen ProRail stijgen met zestien procent

Spoorbeheerder ProRail verhoogt de salarissen van zijn directieleden met ingang van 1 januari 2013 met zestien procent. De verhoging komt in de plaats van de variabele beloning, die maximaal zestien procent van het vaste salaris bedroeg. Dat schrijft ProRail in zijn jaarverslag, dat donderdag werd gepubliceerd.

De salarisverhoging is opmerkelijk, omdat ProRail onder vuur ligt vanwege de vele vertragingen afgelopen winter en onveiligheid op het spoor. Afgelopen zaterdag kwam een vrouw om het leven bij een treinongeluk in Amsterdam, terwijl woensdagavond een nieuwe treinbotsing bij Utrecht ternauwernood kon worden voorkomen.

De spoorbeheerder kon niet direct commentaar geven op de salarisverhoging. Topvrouw Marion Gout van Prorail verdiende in 2011 in totaal 144.974 euro, zo blijkt uit het jaarverslag. Als de geplande salarisverhoging doorgaat, blijft het salaris van de directieleden dus nog ruim onder de balkenendenorm van 193.000 euro.

In zijn jaarverslag kondigt ProRail ook aan de kosten per treinkilometer tot 2015 met twintig procent te verlagen. De kosten voor het beheer en onderhoud van het spoor per gereden treinkilometer bedroegen vorig jaar 9,30 euro. In 2015 moet dat 7,66 euro zijn.