Drie jaar cel voor fatale straatrace Utrecht

De 24-jarige man uit Utrecht die in juli bij een straatrace op de Cartesiusweg in zijn woonplaats iemand doodreed, moet drie jaar de cel in. De rechtbank in Utrecht acht hem schuldig aan roekeloos rijgedrag en legde hem donderdag ook een rijontzegging van vijf jaar op.

De man was verwikkeld in een snelheidswedstrijd met een onbekend gebleven bestuurder van een andere auto. De Utrechter reed kort voor het ongeluk tussen de 134 en 144 kilometer per uur, op een weg waar maximaal 50 is toegestaan. De BMW van de verdachte kwam in botsing met een Honda, waarvan de bestuurder ernstig gewond raakte en een andere inzittende overleed.

De officier van justitie had betoogd dat de verdachte opzettelijk heeft gehandeld, maar daar is volgens de rechtbank onvoldoende bewijs voor. Van doodslag of poging tot doodslag is dan ook geen sprake, mede omdat het ongeluk vlak na een bocht gebeurde. Volgens de rechtbank is niet uitgesloten dat de man zich helemaal niet realiseerde dat zijn rijgedrag grote risico's voor anderen met zich meebracht.

De rechtbank hield in de strafmaat rekening met het 'onherstelbare leed' dat de verdachte bij de slachtoffers heeft veroorzaakt. Ook woog de rechtbank mee dat de man al eerder was veroordeeld voor forse snelheidsovertredingen. Dat de Utrechter heeft geprobeerd de schuld van het ongeluk bij de bestuurder van de Honda te leggen werkte in zijn nadeel. De opgelegde straf viel daarom fors hoger uit dan de richtlijnen die strafrechters gewoonlijk hanteren voor roekeloos rijgedrag.