Sergeant ontslagen om kritiek op Obama

Een Amerikaanse marinier is uit zijn functie ontheven omdat hij op Facebook kritiek had geleverd op president Barack Obama. Sergeant Gary Stein krijgt oneervol ontslag en heeft geen recht op een uitkering, omdat hij zich niet heeft gehouden aan het beleid van het leger. Dat heeft het leger bekendgemaakt.

Stein schreef op 1 maart op een Facebookpagina 'Obama kan de pot op en ik volg echt niet al zijn bevelen op.' Hij verklaarde later dat hij bedoelde dat hij geen onwettige bevelen zou opvolgen. Stein, die tien jaar als marinier heeft gediend, zei teleurgesteld te zijn dat hij uit zijn functie ontheven is. Hij is van mening dat hij slechts gebruik maakte van zijn recht op vrijheid van meningsuiting en is in beroep gegaan tegen de beslissing.

Militair aanklager Tom Umberg, die overigens niet bij de zaak tegen Stein betrokken was, zei dat de gevolgen van het besluit om Stein weg te sturen vermoedelijk minimaal zijn, omdat de meeste mariniers het niet in hun hoofd halen dergelijke teksten op Facebook te zetten. "Ik denk dat 99 procent van de mariniers die op dit moment actief zijn begrijpt dat ze de bevelstructuur moeten ondersteunen en dat hun vrijheid van meningsuiting beperkt is. Voor die ene procent die niet weet dat hun vrijheid van meningsuiting beperkt is zodra ze de eed hebben afgelegd is dit een luid en duidelijk signaal."