Beleggingsinstellingen verliezen miljarden

Nederlandse beleggingsfondsen hebben in 2011 een verlies geleden van 17,6 miljard euro. De belangrijkste oorzaak van het verlies waren de gedaalde aandelenkoersen. Toch steeg het belegde vermogen, omdat Nederlandse pensioenfondsen meer investeerden. Dat heeft De Nederlandsche Bank (DNB) berekend.

Pensioenfondsen zijn de belangrijkste investeerders in Nederlandse beleggingsfondsen. Zij zijn verantwoordelijke voor ongeveer tachtig procent van de participaties. Omdat de pensioenfondsen het afgelopen jaar bijna 35 miljard euro extra in de beleggingsfondsen stopten, steeg het totale fondsvermogen ondanks het miljardenverlies op de beleggingen naar 478,8 miljard euro.

De beleggingen van huishoudens in Nederlandse beleggingsinstellingen namen juist af, van 31,2 miljard euro in 2010 naar 21,5 miljard euro eind vorig jaar. Ook het bezit van huishoudens in buitenlandse beleggingsinstellingen is afgenomen.

De beleggingen in buitenlandse beleggingsfondsen daalden van 26,7 miljard euro in 2010 naar 24,5 miljard euro in 2011. Omdat beleggingen de laatste jaren weinig opleveren en een hoger risico met zich meebrengen dan banksparen zijn huishoudens terughoudender met beleggen, denkt DNB.