Hollande wil begrotingsverdrag EU openbreken

Als hij wordt gekozen zal de Franse presidentskandidaat François Hollande de andere Europese leiders direct vragen het akkoord over het terugbrengen van de schuldenlast van de EU-landen open te breken. Dat heeft de socialist Hollande, die zondag in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen zittend president Nicolas Sarkozy versloeg, woensdag gezegd op een persconferentie.

Als hij de op 6 mei te houden tweede ronde wint zal Hollande de leiders van de andere landen van de Europese Unie de dag daarop een brief sturen met een voorstel voor een 'groeipact', dat toegevoegd zou moeten worden aan het bestaande verdrag, dat voorziet in strenge begrotingsregels. Hollande pleit voor het uitgeven van gezamenlijke euro-obligaties voor de financiering van infrastructurele projecten.

De peilingen wijzen erop dat Hollande Sarkozy ook in de tweede ronde zal verslaan.

Het Europese begrotingsverdrag kwam eind januari tot stand onder aanvoering van Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Het treedt in werking zodra de parlementen van twaalf landen het geratificeerd hebben. Het verdrag behelst onder andere dat een land een automatische sanctie krijgt, als het een begrotingstekort heeft van meer dan drie procent. Die regel staat sinds de val van het kabinet ook in Nederland ter discussie.


Hollande wil begrotingsverdrag EU openbreken (Foto: Novum)