OM legt zich neer bij uitspraak zaak skimoord

Het Openbaar Ministerie gaat toch niet in cassatie tegen de uitspraak in de Tsjechische skimoordzaak. Twee mannen uit Soesterberg kregen in die zaak drie weken geleden in hoger beroep zeven jaar cel opgelegd. Het OM had veertien jaar geëist tegen ze voor de moord op hun reisgenoot tijdens een skivakantie.

De twee mannen van 20 en 22 kregen op de eerste avond van hun vakantie ruzie met hun 29-jarige vriend. Op de weg terug van een restaurant staken ze hem neer en lieten hem achter in de kou. Hij overleed in een ziekenhuis.

Volgens het OM was sprake van moord. De rechtbank, die eerder acht jaar cel oplegde, en het gerechtshof hielden het bij doodslag. Volgens het hof was geen sprake van voorbedachten rade aangezien de drie vrienden waren, de ruzie kort daarvoor was ontstaan en de drie onder invloed van alcohol waren.

Het OM laat woensdag in een verklaring weten na bestudering van het vonnis af te zien van een stap naar de Hoge Raad. Die zou zich toch niet opnieuw buigen over de hele zaak, maar alleen kijken of de juiste procedures zijn gevolgd en het recht juist is toegepast. Dat betwist het OM niet. De straf van de twee mannen uit Soesterberg is nu definitief.