'Verhagen verlaat politiek'

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) verlaat de politiek. Het AD meldt dat Verhagen dat woensdagavond in het programma Pauw en Witteman bekend gaat maken. Verhagen zei al eerder dat hij niet beschikbaar is als lijsttrekker. Wanneer de 55-jarige Verhagen de politiek de rug toekeert is onduidelijk. Zijn woordvoerder ontkent dat sprake is van een onmiddellijk vertrek.

Met het vertrek zou een einde komen aan een lange politieke carrière. De in Maastricht geboren Maxime Verhagen is een kleine dertig jaar actief geweest voor het CDA. Van 1984 tot 1989 was hij medewerker van fracties in de Tweede Kamer en in het Europees Parlement.

Na drie jaar gemeenteraadslid in Oegstgeest te zijn geweest nam hij in 1989 namens de christendemocraten plaats in het Europees Parlement. In 1994 trad hij toe tot de Tweede Kamerfractie, waarvan hij acht jaar later voorzitter werd.

In 2007 werd Verhagen benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken. Toen Jan Peter Balkenende na de teleurstellende verkiezingen in 2010 opstapte voerde Verhagen namens het CDA de onderhandelingen bij het vormen van het kabinet van VVD, CDA en gedoogpartner PVV.

De partij durfde het echter niet aan om Verhagen tot partijleider te bombarderen. Hij ging te veel gebukt onder zijn negatieve imago van 'rat'. Deze naam kreeg hij doordat PvdA'er Jacques Tichelaar in een interview over de formatie uit 2003 had gezegd dat deze alleen was geslaagd omdat Verhagen 'net zo'n rat was als hijzelf'. Verhagen kwam in de publieke opinie nooit meer van het stempel 'onbetrouwbaar' af.

Begin dit jaar zei Verhagen dat hij niet beschikbaar is voor de functie van lijsttrekker. "Ik zit met een imago dat steeds tegen het CDA wordt gebruikt", zei Verhagen tegen weekblad Elsevier. "Mijn kandidatuur zou een excuus zijn voor degenen die de discussie over de partijkoers telkens weer willen oprakelen."


'Verhagen verlaat politiek' (Foto: Novum)