Geen wapens voor Syrië op Duits vrachtschip

De Turkse autoriteiten hebben aan boord van een Duits schip dat op weg was naar Syrië geen illegale goederen aangetroffen. Dat heeft de eigenaar van het schip, de Duitse rederij W. Bockstiegel, woensdag gezegd. De rederij kreeg half april een tip dat er wapens bestemd voor het Syrische regime aan boord zouden zijn.

Volgens W. Bockstiegel is de volledige lading van het schip, de Atlantic Cruiser, doorzocht. Er werden alleen goederen voor civiel gebruik aangetroffen. Een anonieme medewerker van de Turkse douane bevestigde dat er geen illegale goederen zijn aangetroffen.

De rederij heeft eerder gezegd dat ze een e-mail had ontvangen over de lading van een organisatie die zichzelf de 'Syrische Revolutionaire Marinetroepen' noemt. Het schip werd vervolgens gesommeerd de reis te onderbreken, omdat de organisatie achter de e-mail dreigde de Atlantic Cruiser aan te vallen als het schip in Syrië zou aanmeren.

De Atlantic Cruiser vertrekt binnenkort uit Turkije en zet dan koers naar Bar in Montenegro. De Syrische havenstad Tartus wordt niet meer aangedaan.