Ict-chef politie stapt op na kritisch rapport

Voormalig korpschef van de politie Rotterdam-Rijnmond Aad Meijboom is opgestapt als ict-chef bij de politie. Aanleiding is een kritisch rapport over een programma om ict-problemen bij de politie aan te pakken, meldt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie woensdag.

De gebrekkige ict bij de politie is agenten en de Tweede Kamer al jaren een doorn in het oog. De Algemene Rekenkamer oordeelde vorig jaar dat de informatiesystemen voor agenten en rechercheurs traag, omslachtig, niet toekomstvast en matig gebruiksvriendelijk zijn. Minister Ivo Opstelten (VVD) zette een programma op om de problemen aan te pakken.

Meijboom, die begin 2010 naar aanleiding van de strandrellen in Hoek van Holland opstapte als korpschef van Rotterdam, werd verantwoordelijk voor die aanpak. Om te oordelen hoe de aanpak loopt, heeft het ministerie externe deskundigen om advies gevraagd. Die oordelen dat er moet worden ingegrepen om te zorgen dat het project tot een goed einde komt.

Opstelten heeft daarom besloten een interimchef aan te stellen die de taken van Meijboom overneemt. Zijn woordvoerder wil het woord ontslag echter niet in de mond nemen. "Meijboom heeft zelf besloten op te stappen."