'N-Korea in bezit wapentuig dat VS kan bereiken'

Noord-Korea is in het bezit van 'krachtige moderne wapens' die in staat zijn de Verenigde Staten te treffen. Dat heeft vicemaarschalk Ri Yong Ho van het Noord-Koreaanse leger woensdag gezegd. Noord-Korea viert woensdag de 80e verjaardag van het leger.

Ri noemde Noord-Korea een militaire en nucleaire macht en prees de nieuwe leider Kim Jong Un als een groot militair strateeg. Volgens Ri heeft Kim, die ergens in de 20 is, het leger al jaren van advies voorzien. Ri benadrukte het belang van een sterk leger zodat Noord-Korea zich kan verdedigen tegen de Verenigde Staten en zijn zuiderbuur. "Het Koreaanse Volksleger heeft krachtige moderne wapens die de Amerikaanse imperialisten in één klap kunnen uitschakelen", aldus Ri.

De legerchef gaf geen details over het wapentuig waarover Noord-Korea beschikt. Aangenomen wordt dat het land de beschikking heeft over kernwapens, maar niet over de technologie om langeafstandsraketten te voorzien van een kernkop. Afgelopen maand mislukte een poging een raket te lanceren.

Maandag dreigde Noord-Korea al met 'speciale acties' tegen Zuid-Korea. Gevreesd wordt dat Noord-Korea binnenkort een nucleaire test gaat uitvoeren, zoals dat ook in 2006 en 2009 werd gedaan.