CDA wil met bezuinigingspakket naar Kamer

Het CDA wil met de oppositie onderhandelen om in ieder geval delen van het Catshuisakkoord overeind te houden. "We zullen het moeten combineren met voorstellen van de oppositie", zei CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma zaterdagavond in Nieuwsuur.

De oppositie moet haar plannen volgens Van Haersma Buma snel doorrekenen. "Dan weten wij wat voor mogelijkheden er zijn om de tekorten weg te schrijven." Hij wil zo snel mogelijk op zoek naar een meerderheid voor de begroting. Daarna moeten volgens hem verkiezingen worden gehouden.

De PvdA heeft al meerdere keren aangegeven niet meer met het minderheidskabinet mee te stemmen. Toch houdt Van Haersma Buma hoop. Hij wees erop dat het bezuinigingspakket onderdelen bevat waar ook de oppositie achter zou moeten staan. "Hervorming van de woningmarkt is bijvoorbeeld ook een wens van de oppositie."

Hij verweet PVV-leider Geert Wilders dat hij pas de laatste dag van de onderhandelingen de stekker uit de coalitie trok. "Hij doet alsof hij opeens een pakket zag waar hij het totaal niet mee eens was, maar het is ook zijn pakket." Wilders had volgens hem eerder moeten verzinnen dat hij niet achter de maatregelen kon staan.

VVD-fractieleider Stef Blok zei ook achter het pakket te staan. Hij zei verder dat het moeilijk wordt na nieuwe verkiezingen nog eens met de PVV in zee te gaan. "Wij sluiten geen partijen uit, maar beoordelen wel of een partij in staat is te leveren." De PVV roept volgens de interne problemen volgens hem herinneringen op aan de LPF. "De partij moet eerst laten zien dat de interne zaken op orde zijn, anders kun je ook niet een land besturen."