Duizenden Tsjechen protesteren tegen bezuinigingen

Tienduizenden mensen zijn zaterdag in de Tsjechische hoofdstad Praag bijeengekomen om te protesteren tegen hervormingen en bezuinigingen die de regering wil doorvoeren. Het is een van de grootste demonstraties sinds de val van het communisme in Tsjechië 23 jaar geleden.

De betogers eisen dat de regering afziet van de bezuinigingen en aftreedt. Ook willen de betogers dat er vervroegde parlementsverkiezingen worden uitgeschreven. Ze bliezen op vuvuzelas en sloegen op trommels om hun eisen kracht bij te zetten.

"De regering moet opstappen", aldus Jaroslav Zavadil, het hoofd van de overkoepelende organisatie voor vakbonden. "Genoeg is genoeg", zei hij tegen de mensenmenigte. "De regering moet aftreden en er moeten vervroegde verkiezingen worden gehouden."

Volgens de centrumrechtse regering in Tsjechië zijn bezuinigingen op en hervormingen van de zorg en het pensioenstelsel nodig om het begrotingstekort van het land terug te brengen tot onder de drie procent. Premier Petr Necas zei in een verklaring dat hij het recht van het volk om zijn zienswijze kenbaar te maken respecteert. De bezuinigingsmaatregelen zijn volgens hem echter absoluut noodzakelijk.

Het is niet ondenkbaar dat er vervroegde verkiezingen worden gehouden. De toekomst van de Tsjechische regering ziet er somber uit nadat vorige week diverse leden aftraden wegens een omkoopschandaal.


Duizenden Tsjechen protesteren tegen bezuinigingen (Foto: Novum)