Albert Heijns dicht in Amsterdam op Koninginnedag

Albert Heijn sluit op Koninginnedag vrijwel alle vestigingen in de Amsterdamse binnenstad. De winkelketen doet dit om het alcoholmisbruik op Koninginnedag terug te dringen. Dat heeft burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan vrijdag gezegd in een gesprek met de Amsterdamse zender AT5.

Tijdens overleg met onder meer de horeca en supermarkten bleek volgens de Amsterdamse burgemeester dat alle partijen ervan doordrongen zijn dat het stijgende alcoholgebruik moet worden teruggedrongen. Sommige ondernemers zullen tijdens Koninginnedag in Amsterdam geen alcohol verkopen, anderen gaan voor één blikje bier per klant.

"Sommigen vinden dat te ingewikkeld en gaan sluiten, zoals vrijwel alle Albert Heijns in de binnenstad", aldus Van der Laan. Sommige winkeliers willen echter niet meewerken. "Maar de grootste, Albert Heijn, die gaat ver in het nemen van die verantwoordelijkheid en dat vind ik goed."

Vorig jaar waren in de hoofdstad 522 ambulanceritten nodig om mensen die te veel alcoholische versnaperingen hadden genuttigd te helpen. De afgelopen jaren steeg het aantal ambulanceritten vanwege comazuipers met Koninginnedag steeds. De burgemeester durft niet specifiek te zeggen hoe groot de daling in zijn ogen moet zijn. "Ik wil dat het er in ieder geval minder zijn dan vorig jaar."