'Einde Limburg-coalitie, einde kabinet'

Het einde van de coalitie PVV-CDA-VVD in de Provinciale Staten van Limburg betekent het einde van het kabinet-Rutte. Dit zei CDA-watcher en auteur Pieter Gerrit Kroeger vrijdag in Pauw & Witteman. "Een breuk in nota bene Limburg kan maar één ding betekenen: einde oefening, einde coalitie", aldus Kroeger.

Volgens de CDA-watcher is het opblazen van de politieke samenwerking in Limburg, zowel de bakermat van het CDA als de PVV, typerend voor de slechte verhoudingen tussen de christendemocraten en de partij van Geert Wilders. "Coalitie Limburg geklapt door CDA. Onnodig. Oude regentenpolitiek CDA herleeft", twitterde Wilders na de val van de coalitie in Limburg.

'PVV lijdt aan Gilles de la Tourette'
Door dit soort gedragingen is de PVV niet meer serieus te nemen en valt er niet goed samen te werken met de partij, die daarnaast ook uit elkaar lijkt te vallen, zegt Kroeger. Volgens hem lijdt de PVV aan een bepaald syndroom: "PVV'ers hebben de neiging om elkaar permanent uit te schelden. Er is een soort Gilles de la Tourette-syndroom in die partij." Dit doet de PVV dan ook met bevriende staatshoofden, zoals onlangs met de president van Turkije.

Als de landelijke samenwerking met de PVV knalt zijn nieuwe verkiezingen erg waarschijnlijk, denkt Kroeger. De oppositie heeft namelijk al aangegeven het kabinet niet snel meer te zullen steunen bij nieuwe bezuinigingsvoorstellen. Zaterdag om 13.00 uur gaan de Catshuisonderhandelingen verder.

'Einde Limburg-coalitie, einde kabinet'