'Commissaris negeert fouten jaarrekening'

Commissarissen van grote Nederlandse bedrijven keuren regelmatig jaarverslagen goed waarin belangrijke, door accountants geconstateerde fouten staan. Dat blijkt uit onderzoek van de Nyenrode Business Universiteit, dat vrijdag in het Financieele Dagblad is gepubliceerd.

De fouten hebben betrekking op de waardering van posten in de jaarrekening, waardoor de winst minimaal vijf procent hoger of lager uitkomt. In dertig procent van de gevallen vinden de commissarissen het niet nodig dat die gecorrigeerd worden, zegt onderzoeker Joost van Buuren tegen de krant.

Als reden voor het door de vingers zien van de fouten dragen de toezichthouders aan dat die soms tegen elkaar weggestreept kunnen worden. Omdat het corrigeren van fouten in een laat stadium veel extra werk met zich meebrengt, laten de commissarissen het er maar bij zitten.

Volgens Van Buuren mag dit 'salderen' alleen als het om fouten gaat van verwaarloosbare betekenis. "Het salderen van belangrijke verschillen roept toch wel vragen op over het beeld dat de jaarrekening geeft", zegt Van Buuren.

De beroepsorganisatie van accountants stelt in het FD dat de fouten eigenlijk moeten worden gecorrigeerd. Volgens de organisatie geven de jaarrekeningen ondanks het wegstrepen toch een betrouwbaar beeld van de werkelijkheid.