EU wil einde aan Nederlandse postbusbedrijven

Europa wil een einde maken aan zogenoemde postbusbedrijven. Buitenlandse firma's mogen zich straks niet meer op papier in Nederland vestigen vanwege het gunstige belastingklimaat. Daardoor loopt Nederland zo'n anderhalf miljard euro aan belastinginkomsten mis en gaan duizenden banen verloren, schrijft het AD vrijdag.

Grote bedrijven als Google en Ikea en ook popgroepen als U2 en The Rolling Stones hebben zo'n postbus in Nederland. In totaal gaat het om zo'n twintigduizend belastingprofiteurs.

De EU komt in juni met concrete voorstellen om brievenbusfirma's te stoppen. Donderdag stemde een groot deel van het Europees Parlement voor een verbod, onder wie SP-Europarlementariër Dennis de Jong. Volgens hem kost belastingontduiking Europa jaarlijks zo'n duizend miljard euro. Bovendien zou veel van dat geld uit de Europese probleemlanden moeten komen.

"Het kost ons geld, maar het levert ook geld op als we die landen niet meer hoeven te steunen", zegt De Jong in het AD. Hij vreest wel dat duizenden accountants en fiscalisten die zich in Nederland bezighouden met de postbusbedrijven, na het verbod geen baan meer hebben.