'Controle op AIVD schiet tekort'

De controle op veiligheidsdienst AIVD schiet tekort. Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) moet meer middelen krijgen om vooraf te kijken of ingrepen op initiatief van de AIVD wel kunnen. Dat zegt voorzitter Bert van Delden van de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten woensdag in Eenvandaag.

Nu worden geheime acties van de AIVD pas achteraf gecontroleerd. Volgens Van Delden bestaat het gevaar dat 'de dienst zelf de dienst gaat uitmaken'. "En dat mag nooit gebeuren. Het hoort stevig in de handen van minister. Het mag nooit zo zijn dat de minister het als een formaliteit ziet en nog even bij het kruisje moet tekenen. Dat wordt wel gezien als een zwakke schakel."

Van Delden wil dat er een extern adviseur komt die de minister kan adviseren. Dat zou een hoge ambtenaar kunnen zijn die de dienst nauwlettend volgt en de bewindspersoon helpt bij het maken van belangrijke keuzes.

Een Kamermeerderheid is positief over het voorstel. PvdA, SP en PVV zien een externe adviseur wel zitten. SP-Kamerlid Ronald van Raak vindt wel dat het altijd een zaak blijft van de minister. "Zij mag zich niet verschuilen achter een ambtenaar." De VVD wil eerst weten wie zo'n taak kan uitvoeren en of het aanstellen van een adviseur de beste oplossing is.