Fitch: AAA-status Nederland wankelt

Kredietbeoordelaar Fitch Ratings waarschuwt woensdag dat de triple-A kredietstatus van Nederland in gevaar komt als bezuinigingen uitblijven of politieke verdeeldheid in de weg staat van een gezond economisch beleid.

In een interview met de Britse krant The Daily Telegraph zegt directeur voor de regio West-Europa van Fitch Chris Pryce dat Nederland aan de rand staat van een negatieve herwaardering.

De eerste stap zal een verlaging zijn van de outlook naar 'negative' van 'stable', waarna een afwaardering kan volgen, schrijft de krant.

"Het ratingcomité zal in juni bijeenkomen. Ze lopen risico's als ze de schulden verder laten stijgen: een voorzichtige benadering is aan te bevelen", meldde Pryce aan de Telegraph.

De uitspraken komen op een moment dat de onderhandelingen over extra bezuinigingen in het Catshuis hun einde naderen. De NOS meldde woensdag op basis van bronnen dat het Centraal Planbureau (CPB) de doorberekeningen van de bezuiningsmaatregelen van VVD, CDA en PVV donderdag terugstuurt naar het Catshuis. De doorberekeningen moeten duidelijk maken of de plannen van de onderhandelaars in het Catshuis voldoende besparingen opleveren.

Het kabinet moet volgens het CPB minstens negen miljard euro bezuinigingen om volgend jaar te voldoen aan de begrotingsrichtlijnen van de Europese Unie (EU).