Le Pen verdedigt anti-islamstandpunten

De extreemrechtse Franse presidentskandidaat Marine Le Pen vindt dat het bestrijden van islamisering geen reden is tot schaamte. Volgens de voorvrouw van het Front National zal de bestrijding van islamisering geen nieuwe massamoordenaars zoals de Noorse Anders Behring Breivik voortbrengen.

In een interview met persbureau Associated Press zei Le Pen dat Franse buurten worden overgenomen door de islam en dat de strijd tegen de verspreiding van de islam niet moet worden gestaakt 'uit angst voor een gestoorde man'. Breivik staat momenteel in Noorwegen terecht voor de moord op 77 mensen. Hij heeft de massamoord betiteld als een 'preventieve aanval' om de Noorse nationale identiteit te beschermen.

"Is het bestrijden van islamitisch fundamentalisme verwerpelijk?", vroeg Le Pen. "Is het bestrijden van de sharia verwerpelijk? (...) Ik wil niet dat mijn meisjes zich in een burka moeten verstoppen."

De 43-jarige Le Pen, die in de peilingen derde staat na president Nicolas Sarkozy en de socialistische François Hollande, houdt vol dat het Front National niet extremistisch is. Ze omschrijft zichzelf als iemand die 'tegen het systeem' is en de Franse soevereiniteit en nationale identiteit wil beschermen door Frankrijk uit de eurozone te halen, de immigratie drastisch terug te dringen en de oorlog te verklaren aan wat zij de islamisering van Frankrijk noemt.

Le Pen nam vorig jaar in januari het roer bij het Front National over van haar vader, Jean-Marie Le Pen. Le Pen sr. wist in 2002 tot in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen door te dringen, waarin hij werd verslagen door de toenmalige president Jacques Chirac. In 2007 verloor hij in de eerste ronde van Sarkozy.

Marine Le Pen heeft zichzelf ten doel gesteld het imago van het Front National op te vijzelen. De racistische en antisemitische uitlatingen van haar vader, die meermaals voor zijn uitspraken werd veroordeeld, deden het imago van de partij geen goed. Ze beweert dat haar werk, wat ze zelf de 'de-demonisering' van de partij noemt, het gewenste effect sorteert bij de bevolking.

Niet al te lang geleden kon Le Pen volgens de peilingen nog rekenen op de stem van zo'n twintig procent van de kiezers. De laatste tijd is ze echter gedaald in de peilingen. De reputatie van het Front National kan ervoor zorgen dat kiezers niet altijd durven toe geven dat ze de partij van Le Pen steunen of niet op de partij durven te stemmen.

Le Pen voorspelde een mogelijke 'verrassing' bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, aanstaande zondag. "Onze ideeën zijn meer dan ooit doorgedrongen tot de bevolking", zei ze. Ze wees erop dat het verrassende resultaat van haar vader in 2002 niet werd voorspeld door de peilingen.


Le Pen verdedigt anti-islamstandpunten (Foto: Novum)