Onderzoek brengt medicijnwerking in kaart

Nederlandse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om de werking van medicijnen in kaart te brengen. De opname van medicijnen in verschillende plaatsen in het lichaam is daarmee op celniveau duidelijk te maken. Daarmee kan worden gewerkt aan een manier om medicijnen op specifieke plekken te laten werken, meldt de Universiteit Twente woensdag.

Medicijnen reizen via bloed naar de plek van bestemming. Ze kunnen echter ook elders terechtkomen en daar schade aanrichten. De Twentse universiteit werkt aan nieuwe methoden om medicijnen heel gericht op de plaats van bestemming vrij te laten komen.

Voor dit onderzoek wordt onder meer gebruikgemaakt van microscopisch kleine belletjes met daarin het medicijn. Nadat de belletjes in het bloed van een patiënt zitten, kunnen ze op een specifieke plek in het lichaam met speciaal geluid worden geactiveerd. De trillende belletjes zorgen er ook voor dat het afgegeven medicijn makkelijk door de cellen wordt opgenomen, omdat ze kleine gaatjes in de cellen schieten.

Beperkende factor bij deze werkwijze was dat het tot op heden niet mogelijk was te zien hoe de medicijnen worden opgenomen, simpelweg omdat het allemaal te snel gaat en de belletjes te klein zijn om met normale microscopie te bestuderen. De onderzoekers van de Twentse Universiteit en het Erasmus MC hebben echter een nieuwe methode ontwikkeld, waarmee lokale medicijnafgifte en opname op celniveau kan worden bekeken.

Voor de methode wordt gebruikgemaakt van een eerder op de Twentse universiteit ontwikkelde 'snelste camera van de wereld', die kan filmen met een snelheid van 25 miljoen beelden per seconde. Door diverse aanpassingen is de camera nu niet alleen meer de snelste, maar ook een van de gevoeligste.

De Twentse onderzoeker Erik Gelderblom promoveert vrijdag op het onderzoek.


Onderzoek brengt medicijnwerking in kaart (Foto: Novum)