Hotels de fout in bij inzet nephoeren

De politie heeft vorige week actrices als callgirl ingezet om hotels te controleren op illegale prostitutie. De nephoeren huurden een kamer in Amsterdamse hotels en kregen bezoek van agenten die zich voordeden als klant. Drie hotels vielen door de mand, meldt het Openbaar Ministerie woensdag.

Receptiemedewerkers van de al verdachte hotels bleken reserveringen aan te nemen terwijl alles wees op prostitutie. Vorig jaar is het Nederlandse hotelpersoneel nog via workshops bijgeschoold om illegale prostitutie en mensenhandel te herkennen. Receptiebalies beschikken zelfs over een speciale kaart waarop alle signalen die wijzen op illegale prostitutie te zien zijn. De hotels zeggen de signalen dan ook wel herkend te hebben, maar het toch te hebben toegelaten.

De acties komen voort uit onderzoek naar de verwevenheid van hotelprostitutie en mensenhandel. De politie sloot vorig jaar twee escortwebsites omdat ze Oost-Europese prostituees hun werk lieten doen in hotels langs snelwegen rond verschillende Europese steden. Het werven van vrouwen in het buitenland om in Nederland aan het werk te gaan als prostituee is wettelijk gezien mensenhandel, ook als ze niet worden gedwongen.

De resultaten van de acties zijn voor de politie reden om bij de hotelbranche nog meer te hameren op illegale prostitutie. Mochten de hotels nog een keer worden betrapt op het oogluikend toestaan van prostitutie dan kunnen ze strafrechtelijk en bestuurlijk worden aangepakt.