ABN AMRO weigert kwijtschelding Griekse schulden

ABN AMRO doet niet mee aan de kwijtschelding van Griekse schulden. Dat bevestigt een woordvoerder woensdag. Volgens de bank moeten de leningen die niet direct aan de Griekse overheid zijn gedaan maar aan staatsbedrijven, niet onder de schuldendeal vallen die de Griekse staatsschuld met miljarden moet terugdringen.

Een delegatie van de genationaliseerde bank sprak woensdagochtend in Londen met ambtenaren van het Griekse ministerie van financiën over de kwestie. Wat er nu gaat gebeuren is niet bekend. "Het is aan de Grieken welke actie er nu wordt ondernomen." Naar verwachting zal over de kwestie een langlopende rechtsgang ontstaan.

De kwestie gaat over uitstaande leningen van ABN AMRO aan onder meer de Griekse spoorwegen. Die leningen zijn door de Griekse staat gegarandeerd. Volgens de regering in Athene vallen deze daarom ook onder de schuldendeal waarbij banken meer dan tweehonderd miljard euro aan verlies nemen op Griekse staatsobligaties.

ABN AMRO heeft overigens in 2011 wel alvast 880 miljoen euro verlies ingeboekt met het oog op de mogelijke schuldenruil. In totaal had de bank voor 1,3 miljard euro aan leningen uitstaan in het al jaren in recessie verkerende Zuid-Europese land.