Mogelijk meer evacuaties Chinese Drieklovendam

Mogelijk moeten nog zo'n honderdduizend Chinezen worden geëvacueerd uit het gebied rondom de Drieklovendam, meldden Chinese staatsmedia. Er is een groot risico op aardverschuivingen bij het reservoir van het grootste waterkrachtproject ter wereld.

Het aantal aardverschuivingen en andere rampen is sinds het water in 2010 tot het maximumniveau steeg met zeventig procent toegenomen, aldus de autoriteiten. De golven die daardoor ontstaan vormen bovendien een risico voor de scheepvaart.

Zeker 1,4 miljoen mensen zijn al elders ondergebracht vanwege de risico's van het project van 23 miljard dollar. Mogelijk worden de komende drie tot vijf jaar nog eens honderdduizend mensen verplaatst om de kans op slachtoffers bij mogelijke rampen te minimaliseren.

Vorig jaar bleek uit een rapport dat het prestigeproject een groot aantal dringende milieuproblemen, geologische problemen en economische malaise heeft veroorzaakt. Veel Chinezen die gedwongen werden te verhuizen hebben moeite in hun dagelijkse behoeften te voorzien, aldus dat rapport.


Mogelijk meer evacuaties Chinese Drieklovendam (Foto: Novum)