Basisscholen sjoemelen met achterstandsgeld

Basisscholen hebben dit schooljaar vijftig miljoen euro aan overheidsgeld binnengesleept door te sjoemelen met de gegevens van achterstandsleerlingen. Dat concludeert de Onderwijsinspectie uit steekproeven, schrijft Trouw woensdag.

Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) kondigt volgens de krant binnenkort in een Kamerbrief aan dat ze de zaak grondig wil uitzoeken. Basisscholen krijgen extra geld voor leerlingen met laag opgeleide ouders. Om dat geld te krijgen, moeten schoolbesturen zelf gegevens verzamelen over het opleidingsniveau van de ouders en die doorgeven aan het ministerie van Onderwijs.

Door te doen alsof ouders lager zijn opgeleid dan ze in werkelijkheid zijn, kan een school dus meer geld van het ministerie vangen. Dat gebeurt soms per ongeluk, maar er zijn ook scholen die al eens op de vingers zijn getikt en toch blijven sjoemelen. Voor het eerst schrijft de inspectie in haar jaarlijkse onderwijsverslag dat scholen bewust onjuiste informatie verstrekken.

Een paar jaar geleden waarschuwde de inspectie al voor fouten in de gegevens, maar het is alleen maar erger geworden. In 2009 werd voor vijftien miljoen euro gesjoemeld, inmiddels is dat bedrag ruimschoots verdrievoudigd.