Schippers betreurt bijdrage VUmc aan tv-flop

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) betreurt het dat het VUmc op moet draaien voor een deel van de kosten die zijn gemaakt voor het televisieprogramma 24 uur: Tussen Leven en Dood. Zij kan echter niet voorkomen dat het ziekenhuis 188.000 euro moet bijdragen aan het van de buis gehaalde programma dat in samenwerking met RTL Nederland en Eyeworks tot stand kwam.

"Ik betreur het dat het VUmc eventuele onregelmatigheden, die wellicht in strijd zijn met de geldende richtlijnen, niet heeft voorkomen dat het VUmc eventuele maatschappelijke onrust niet heeft voorzien", schrijft Schippers in een brief aan de Kamer. "Ik betreur het dat het VUmc daardoor in de kosten van de productie van het programma moet delen."

Voor het omstreden programma werden patiënten op de spoedeisende hulp van het VUmc gefilmd. RTL schrapte het programma vorige maand na één aflevering op verzoek van het ziekenhuis na een storm van maatschappelijke verontwaardiging. Zeker drie patiënten die voor het RTL-programma tegen hun zin zijn gefilmd hebben aangifte gedaan tegen het VUmc, de behandelend artsen en producent Eyeworks.

Schippers wil lopende het onderzoek van het Openbaar Ministerie niet ingaan op de afspraken die RTL Nederland, Eyeworks en het VUmc hebben gemaakt. Vorige maand werd bekend dat de drie partijen ieder 188.000 euro neertellen voor de flop.

De SP is woedend dat het ziekenhuis zich bereid heeft verklaard mee te betalen aan de kosten, 'die eigenaar van Eyeworks en miljonair Reinout Oerlemans, met een geschat vermogen van 83 miljoen euro, heeft gemaakt'. De partij wil dat Schippers ervoor zorgt dat het VUmc dit geld niet uitbetaalt, en als dat toch gebeurt, de directie en het hoofd van de spoedeisende hulp van het ziekenhuis dit bedrag neertellen.

De minister laat verder weten dat zij niet in privaatrechtelijke afspraken tussen de partijen kan treden.