Noord-Korea waarschuwt VS na mislukte voedseldeal

Noord-Korea heeft de Verenigde Staten dinsdag beschuldigd van 'openlijke daden van vijandigheid' nadat een overeenkomst tussen de twee landen over het Noord-Koreaanse atoomprogramma was opgeschort.

De overeenkomst, die voorzag in voedselhulp voor Noord-Korea in ruil voor stopzetting van het atoomprogramma, werd vorige week vrijdag opgeschort toen Noord-Korea een langeafstandsraket lanceerde. In een verklaring schreef het Noord-Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken dat Noord-Korea tegenmaatregelen gaat nemen. Pyongyang verklaarde zich niet langer gebonden te voelen aan het verdrag.

"We zijn dan ook in staat vergeldingsmaatregelen te nemen, ongebonden door de overeenkomst", aldus de verklaring. "De Verenigde Staten worden volledig verantwoordelijk gehouden voor alle daaruit voortvloeiende consequenties. Vrede is voor ons belangrijk, maar de waardigheid en soevereiniteit van het land zijn voor ons belangrijker."

Volgens Noord-Korea werd de raket gelanceerd om een satelliet in een baan rond de aarde te brengen, maar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zei dat de lancering een schending van VN-resoluties was. De Veiligheidsraad heeft al verklaard strengere sancties te gaan treffen.

Pyongyang noemde de kritiek van de Veiligheidsraad 'onredelijk' en verklaarde dat ieder land het recht heeft op een ruimtevaartprogramma.