Marktwerking in thuiszorg niet meer verplicht

Gemeenten moeten niet langer worden verplicht om de thuiszorg aan te besteden. De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een wetsvoorstel van de SP dat hierin voorziet.

De verplichte marktwerking heeft volgens de SP voor slechtere thuiszorg geleid, doordat vaste krachten zijn ingeruild voor losse, slechter betaalde medewerkers. "Dit is een grote overwinning voor alle thuiszorgwerkers die dankzij de ingevoerde commercie onderbetaald worden", zei SP-Kamerlid Renske Leijten over het aannemen van het voorstel. "Gemeenten kunnen nu kiezen voor kwaliteit en stabiliteit."

In de Eerste Kamer stemden SP, PVV, PvdA, GroenLinks, PvdD en 50PLUS voor het wetsvoorstel. Tegen stemden VVD, CDA, SGP, D66 en CU. De Tweede Kamer stemde er vorig jaar al mee in.

Volgens het kabinet is aanbesteding verplicht op grond van Europese regels. De SP bestrijdt dat en zegt dat Brussel expliciet een uitzondering maakt voor maatschappelijke taken, waar thuiszorg onder valt. De SP benadrukt dat aanbesteding mogelijk blijft voor gemeenten die dat willen.