Declaraties kabinet 'niet buitensporig'

De declaraties die worden gemaakt door de verschillende ministers en staatssecretarissen zijn niet buitensporig. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) namens premier Mark Rutte (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

Zij reageren op een onderzoek van RTL Nieuws, dat alle bonnetjes opvroeg. Daaruit bleek dat alle bewindslieden in het eerste jaar ruim anderhalf miljoen euro aan onkosten hadden gedeclareerd.

"Over het geheel genomen zijn de openbaar gemaakte kosten ten behoeve van de ambtsvervulling van bewindspersonen in de ambtelijke top voorzichtig te noemen", schrijft Spies. Zij concludeert dat de totale uitgaven 'niet buitensporig' is. Ook hebben de bewindspersonen in vrijwel alle gevallen de regels voor het declareren goed toegepast.

Uit de declaraties bleek dat staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) voor bijna vierhonderd euro heeft overnacht in het Okura in Amsterdam. Daarop liet de bewindsman al weten dat hij in Nederland niet meer in dure hotels zou overnachten.

"Van bewindspersonen en functionarissen in de ambtelijke top wordt soberheid verwacht bij de besteding van publieke middelen, zeker ook in economisch moeilijke tijden waarin ook op burgers een appel wordt gedaan", schrijft Spies.

Uit de declaraties bleek verder dat minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) en diens staatssecretaris Ben Knapen (CDA) het meest declareerden: Rosenthal ruim drie ton, Knapen ruim twee ton. Dat komt door de vele buitenlandse reizen die zij moeten maken.