Tutu waarschuwt voor korten ontwikkelingshulp

Nederland wekt wereldwijd verwondering en zorg, en dreigt zijn positie als inspirerend gidsland kwijt te raken als het verder kort op ontwikkelingssamenwerking. Dat schrijft de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop en Nobelprijswinnaar Desmond Tutu dinsdag in dagblad Trouw. "Je oogst wat je zaait", zo waarschuwt hij.

Als Nederland verder kort, zouden ruim een miljard mensen die in grote armoede leven het slachtoffer zijn. Door nieuwe bezuinigingen zou de ontwikkelingshulp onder de internationaal afgesproken minimumnorm van 0,7 procent van het bruto binnenlands product zakken.

Als successen van Nederlands beleid wijst Tutu op de bijdrage aan eerlijke handel en de aanpak van de klimaatverandering. Het land lijkt nu echter te verdwalen in de internationale 'kakofonie van hulpsceptici'. Hoewel een kritisch debat nodig is, kan het wegschuiven van internationale verplichtingen geen antwoord zijn, zo betoogt de aartsbisschop.

Vorige maand deed Microsoft-oprichter en filantroop Bill Gates al een oproep om niet te bezuinigen op ontwikkelingshulp. De bezuiniging staat hoog op de agenda van het Catshuisoverleg tussen VVD, CDA en gedoogpartner PVV. Volgens peilingen kunnen bezuinigingen op ontwikkelingshulp op steun van de bevolking rekenen.