Wereldwijde militaire uitgaven stabiel

Het totale bedrag dat vorig jaar wereldwijd aan militaire zaken werd uitgegeven staat op 1,74 biljoen dollar (1,32 biljoen euro). In vergelijking met 2010 zijn de militaire uitgaven met slechts 0,3 procent gestegen. Daarmee is een einde gekomen aan een jarenlange forse groei. Tussen 2001 en 2009 steeg dat budget jaarlijks met een gemiddelde van 4,5 procent.

Dat blijkt uit data die het Stockholmse Internationale Instituut voor Vredesonderzoek SIPRI dinsdag publiceerde. De wereldwijde economische malaise is een van de belangrijkste oorzaken voor de stagnatie van militaire uitgaven, zei onderzoeker Sam Perlo-Freeman. Als landen moeten bezuinigen, gebeurt dat ook op defensiebudgetten. Dat effect is vooral zichtbaar in Europa en de Verenigde Staten.

Militaire uitgaven worden door de onderzoekers overigens breed geïnterpreteerd: van het betalen van militair personeel, de ontwikkeling van nieuwe wapens tot het onderhoud van militaire bases.

De landen die het meeste uitgeven aan militaire spullen zijn de Verenigde Staten, China en Rusland. De VS staken 1,2 procent minder in het leger in vergelijking met 2010. Dat komt onder meer doordat het Amerikaanse congres draalde met het instemmen met een begroting. Ook het voornemen van de VS om troepen terug te trekken uit Irak en Afghanistan drukt de oorlogsuitgaven.

Het effect van de Arabische lente is nog moeilijk terug te zien in de cijfers van SIPRI. De onderzoekers gebruikten namelijk begrotingscijfers die stammen uit de tijd voor de volksopstanden tegen dictators in het Midden-Oosten begonnen. Van Algerije kreeg het SIPRI wel recentere cijfers te pakken. Daaruit blijkt onder meer dat het land fors meer geld in militaire zaken pompte toen het onrustig werd in buurland Libië.

Deze cijfers publiceert SIPRI vooruitlopend op zijn jaarrapport dat 4 juni verschijnt.

Wereldwijde militaire uitgaven stabiel
Wereldwijde militaire uitgaven stabiel (Foto: ANP)