Sudan bombardeert door Zuid-Sudan ingenomen Heglig

Sudanese bommenwerpers hebben zaterdag het door Zuid-Sudanese troepen bezette grensstadje Heglig bestookt. Bij bombardementen elders in Zuid-Sudan kwamen volgens de plaatselijke ziekenhuisdirecteur vijf mensen om.

Het oliestadje Heglig, dat woensdag door Zuid-Sudanese troepen werd ingenomen, ligt volgens de Zuid-Sudanese kolonel Philip Aguer onder hevig vuur. Hij verwachtte dat de hervatting van de strijd op de grond ophanden is. Maar zijn strijdkrachten denken er niet over het stadje langs de onduidelijke grens tussen de twee landen op te geven, verzekerde Aguer.

''Veel dorpen worden gebombardeerd. De Sudanese strijdkrachten voeren met Antonov-gevechtsvliegtuigen willekeurige aanvallen uit, bombarderen lukraak Heglig en olie-installaties", verklaarde de officier van het Zuid-Sudanese leger (SPLA). "Ze bestoken met geschut SPLA-stellingen.'' Aguer kon niet zeggen hoeveel soldaten bij de laatste vijandelijkheden zijn gesneuveld.

Een bombardement op Bentiu in de noordelijke Zuid-Sudanese deelstaat Unity kostte zaterdag vier burgers en een militair het leven, zei ziekenhuisdirecteur Peter Gatkuoth. Sudanese bommenwerpers wierpen zes bommen af op een brug die Bentiu met Sudan verbindt.

Het grensgebied tussen Sudan en Zuid-Sudan wordt al twee weken opgeschrikt door wapengekletter. Beide landen maken aanspraak op Heglig en omgeving. De olieproductie in het stadje staat onder bestuur van Sudan, maar het zuiden wil zich daar niet zonder meer bij neerleggen.