Macedonië rouwt om vijfvoudige moord

Het Macedonische plaatsje Butel heeft een dag van rouw afgekondigd ter nagedachtenis aan de vijf jonge vissers die donderdag vermoord werden gevonden. De vlaggen in het dorp hingen zaterdag, de dag van de begrafenis van het vijftal, halfstok.

Veel Macedoniërs vermoeden dat de vijfvoudige moord een haatdaad was. De slachtoffers waren allen van Macedonische komaf. De spanningen tussen de Macedoniërs, die de meerderheid in het jonge Balkanstaatje uitmaken, en de grote Albanese minderheid flakkeren zo nu en dan op. In 2001 vochten Albanese rebellen acht maanden lang tegen de Macedonische regering.

Vrijdag moest de oproerpolitie opdraven om een groep boze jongeren te verdrijven die de toegangsweg naar Butel blokkeerde. Relschoppers gooiden de autoruiten van een verslaggever van televisiezender 24 News in en bekogelden passerende bussen met stenen.

Vissers vonden de vijf doodgeschoten mannen donderdagavond bij een kunstmatig meer bij het dorp Smilkovci, dat vlakbij de hoofdstad Skopje ligt. Vier slachtoffers zijn in de 20, de vijfde is een veertiger. De politie heeft vooralsnog geen verdachten in het vizier.


Macedonië rouwt om vijfvoudige moord (Foto: Novum)