Advocaten betwisten bewijs tegen Mikelsons

De advocaten van de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak Robert Mikelsons. vinden dat er te weinig bewijs is voor een deel van het misbruik dat hij heeft bekend. "Een bekentenis alleen is onvoldoende bewijs", zeggen zij zaterdag in NRC Handelsblad.

De advocaten, Willem Anker en Tjalling van der Groot, gaan er maandag in de rechtszaak op wijzen dat er in sommige gevallen geen beeld van het misbruik is. Ze noemen de Schiedammer Parkmoord als een voorbeeld waarin iemand dingen bekent die hij niet heeft gedaan.

In die zaak werd Cees B. in 2001 veroordeeld voor de moord op Nienke Kleiss. De echte dader meldde zich in 2004, waarna B. werd vrijgelaten en zes ton schadevergoeding kreeg. De zaak wordt gezien als een van de grootste rechterlijke dwalingen ooit in Nederland.

Hoeveel van de 82 misbruikfeiten zij aanvechten, willen ze maandag in de rechtbank pas zeggen. Volgens de advocaten wordt in de zaak 'lenig' omgesprongen met de wet en het recht. Dat de ouders spreekrecht krijgen, is daar volgens hen een voorbeeld van.

Formeel hebben de ouders daar geen recht op. "De rechtbank zegt dat de wetgever 'de aard en omvang' van deze zaak niet voor ogen kan hebben gehad. Maar je kunt de wet niet aanpassen aan een zaak." De advocaten stellen maandag met meer voorbeelden te komen waarin de wet is opgerekt.