Administratie pensioenfondsen niet altijd in orde

De administratie van pensioenfondsen klopt niet helemaal met de pensioenafspraken. Dat blijkt uit een onderzoek dat De Nederlandsche Bank (DNB) vorig jaar heeft uitgevoerd en vandaag publiceert. Het gaat niet om grote verschillen, maar DNB stelt dat een goede pensioenadministratie voor de pensioenfondsen niets minder dan een 'hygiënefactor' is.

De verschillen zijn nagenoeg gelijk verdeeld, zowel ten voordele als ten nadele van de pensioendeelnemers. Met het zicht op een mogelijke invoering van een nieuw pensioencontract is het extra van belang om de administratie op orde te hebben, stelt DNB.

Hoeveel pensioenfondsen onder de loep zijn genomen, mag DNB naar eigen zeggen niet bekendmaken. "Een select aantal", zo meldt een woordvoerder. Ook over het aantal pensioenfondsen dat hun zaakjes niet honderd procent op orde hebben worden geen mededelingen gedaan.

De centrale bank heeft de pensioenfondsen gevraagd een plan van aanpak op te stellen. Daarin moet worden aangegeven hoe op korte termijn de fouten uit de administratie worden gehaald. De bank zal in de gaten houden of het plan van aanpak wordt uitgevoerd.

Niet alle pensioenfondsen deden mee aan het onderzoek. Toch zullen ook de pensioen fondsen die niet meededen haar hun administratie moeten kijken, vindt DNB. Eerder onderzocht DNB de administratie van de pensioenverzekeraars. Daar waren de resultaten ongeveer hetzelfde.