Asielzoeker hoefde niet direct terug naar Burundi

De asielzoeker uit Burundi die maandag zelfmoord pleegde, mocht in afwachting van een nog lopende beroepsprocedure in Nederland blijven. Dat laat minister voor Asiel Gerd Leers (CDA) donderdag via zijn woordvoerder weten. Hij noemt de zelfmoord van de man een 'heel trieste zaak'.

De 36-jarige man uit Burundi maakte maandag een einde aan zijn leven. Volgens het AD, dat donderdag over de kwestie berichtte, zou hij een dag later worden uitgezet. Dat klopt niet, laat Leers weten. Er liep nog een bezwaarprocedure tegen zijn uitzetting, en die mocht hij in Nederland afwachten.

Volgens Leers werd hierbij ook rekening gehouden met zijn psychische gesteldheid. Sinds maart was de man met depressieve klachten opgenomen in een psychiatrische instelling.

Toen de burgemeester van Culemborg in augustus aan Leers vroeg gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid waren die klachten nog niet vastgesteld. Leers wees het verzoek dan ook af, omdat er geen sprake was van 'een bijzondere samenstelling van omstandigheden'. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen heeft Leers donderdag in de Tweede Kamer om opheldering gevraagd. D66, GroenLinks en de ChristenUnie steunden haar verzoek om vertrouwelijk geïnformeerd te worden over de kwestie.