Slechtste kwartaal woningmarkt sinds start crisis

De woningmarkt is het afgelopen kwartaal wat betreft het aantal verkopen en de gemiddelde verkoopprijs op het diepste punt beland sinds het uitbreken van de crisis in 2008. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) roept het kabinet daarom op om vrijdag duidelijkheid te geven over de overdrachtsbelasting.

Het aantal verkopen daalde afgelopen kwartaal met 15,6 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Normaal is de daling in het altijd zwakkere winterkwartaal gemiddeld 9,3 procent. De NVM schat dat er ongeveer 24.500 huizen van eigenaar zijn verwisseld.

De prijzen daalden met 2,8 procent van kwartaal op kwartaal. De gemiddelde prijs lag op 214 duizend euro. In het eerste kwartaal van 2009, het vorige dieptepunt, was dat nog 219 duizend euro.

De NVM stelt dat de overdrachtbelasting, die sinds 1 juni is verlaagd van zes naar twee procent, positief heeft gewerkt. "Als deze gedurfde maatregel niet was ingezet, zou de woningmarkt er nog aanzienlijk slechter aan toe zijn geweest", stelt de NVM. De tijdelijke maatregel loopt in principe af op 1 juli, maar wordt mogelijk verlengd.

De onzekerheid of dat gebeurt, is nu 'killing' voor de huizenverkopen. "We roepen premier Rutte daarom op om echt zo spoedig mogelijk, liefst morgen na afloop van de ministerraad, duidelijkheid te geven over de overdrachtsbelasting."