Jongerenpartijen bereiken eigen Catshuisakkoord

Vier politieke jongerenorganisaties hebben een eigen Catshuisakkoord bereikt. Dat melden de Jonge Democraten en Perspectief, de jongerenorganisaties van D66 en ChristenUnie, donderdag na berichtgeving hierover in de Volkskrant.

De jongerenafdelingen van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie kwamen woensdag na weken onderhandelen een akkoord overeen over de miljardenbezuinigingen. In eerste instantie deed ook Dwars, de jongerenpartij van GroenLinks mee, maar die haakte op het laatste moment af.

De jongeren willen met hun plannen laten zien dat er een breed draagvlak is voor ingrijpende hervormingen. Ook proberen ze de druk op de onderhandelaars in het Catshuis op te voeren. De gedoogcoalitie VVD, CDA en PVV onderhandelt al meer dan vijf weken over de noodzakelijke hervormingen.

De organisaties hebben een pakket samengesteld waarin in totaal elf miljard wordt bezuinigd. Uiteindelijk kan jaarlijks zelfs meer dan 27 miljard worden bespaard, denken zij. De cijfers zijn gecontroleerd door vooraanstaande economen. Het akkoord wordt donderdag gepresenteerd.