Raad van State kraakt plannen gezinshereniging

De Raad van State heeft een wetsvoorstel van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) over gezinsmigratie voorzien van een aantal kritische kanttekeningen. Het advies over het wetsvoorstel dat gezinsmigratie moet beperken werd in januari uitgebracht en woensdag openbaar gemaakt.

Het voorstel van Leers moet uitvoering geven aan de plannen die VVD, CDA en gedoogpartner PVV hebben gesmeed. In de plannen mogen alleen nog de echtgenoot of echtgenote en minderjarige kinderen naar Nederland worden gehaald, komt er een wachttijd van een jaar, en duurt het langer voordat gezinsleden zelf een verblijfsvergunning kunnen aanvragen.

Volgens de Raad van State leidt het wetsvoorstel tot rechtsonzekerheid. Het belangrijkste adviesorgaan van de regering voorziet meer rechtszaken en verwacht dat betrokkenen vaker naar het Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg zullen stappen. Het kabinet wil het aantal procedures en zaken bij het mensenrechtenhof juist terugbrengen.

Ook het argument van het kabinet dat met de nieuwe regels fraude en schijnhuwelijken moeten worden tegengegaan kan geen genade vinden in de ogen van de raad. Het afschaffen van categorieën van gezinshereniging - zoals van ouders of meerderjarige kinderen - zou daarvoor geen goed instrument zijn. Of sprake is van fraude of een schijnhuwelijk moet per geval worden beoordeeld.

Een speciaal geval zijn Turkse werknemers. Volgens een Europees verdrag mag de positie van deze groep niet verslechteren. Als de nieuwe regels de mogelijkheden van Turken tot gezinshereniging beperken, zouden de nieuwe regels niet voor hen moeten gelden.

Vorig jaar werden bijna dertigduizend aanvragen voor gezinshereniging ingediend.