Euthanasievereniging wil grens over

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) overweegt in het buitenland actief voorlichting te geven over euthanasie en hulp bij zelfdoding. De vereniging stuit op veel misverstanden bij buitenlandse journalisten, onder meer naar aanleiding van de onlangs ingestelde ambulante 'levenseindeteams'. Buitenlandse artsen hebben vaak praktische vragen.

Directeur van de NVVE Petra de Jong zei dinsdag in de Duitse krant Die Welt dat de vereniging overweegt buitenlandse artsen 'euthanasiecursussen' te geven. "Op uitnodiging verzorgen we nu al lezingen. We vragen ons nu af of we dat structureler kunnen aanbieden", licht een woordvoerder die uitspraak woensdag toe.

De voorlichting waarover de NVVE nadenkt kan zowel de Nederlandse wet betreffen als de manier waarop een arts euthanasie kan plegen. "Hoe dat medisch in zijn werk kan gaan, is geen geheim. Dat kan iedereen op internet vinden." Toch worstelen buitenlandse artsen er volgens de zegsvrouw nog vaak mee.

Sinds begin vorige maand heeft de NVVE zes ambulante teams van een arts en een verpleegkundige die mensen helpen die voldoen aan de wettelijke criteria, maar van wie de eigen arts niet mee wil of kan werken aan een euthanasieverzoek. De zegsvrouw constateert dat dit in het buitenland vaak niet goed begrepen wordt. "Media denken vaak dat dit buiten de wet om gaat. Wij proberen die misvatting recht te zetten."

Patiënten die te maken krijgen met 'ondraaglijk lijden' kunnen hun arts sinds 2002 vragen om einde aan hun leven te maken. Als de artsen voldoen aan een reeks zorgvuldigheidseisen worden ze niet vervolgd. Met de wettelijke regeling van euthanasie liep Nederland destijds voorop.