Basisscholieren vertonen bendegedrag

Leerlingen van de Bossche basisschool Paus Joannes kopiëren gewelddadige rituelen van de Midden-Amerikaanse bende MS-13. Daarvoor waarschuwen scholen en welzijnsstichting Divers in een brief aan buurtbewoners en ouders.

Ze wijzen op een ritueel waarbij een kind dertien seconden lang door een groepje in elkaar wordt geslagen. Daarna hoort hij bij de groep. "Hierin geldt het recht van de sterkste en kinderen denken hier aanzien mee op te bouwen."

De meeste kinderen zouden zowel dader als slachtoffer zijn. "Dit gaat verder dan de gebruikelijke pesterijtjes die je op scholen ziet", licht een gemeentewoordvoerder woensdag toe. Er komen volgens hem al enige tijd signalen binnen over de vechtpartijen. Dat zou vooral gebeuren bij kinderen in de groepen 5 tot en met 7.

Op scholen wordt met een aanvullend lespakket geprobeerd het onderwerp bespreekbaar te maken. "Wij hopen ook zicht te krijgen op eventuele daders, zodat we actie kunnen ondernemen richting de ouders."

De bende MS-13, ofwel Mara Salvatrucha, is in de jaren tachtig ontstaan in Los Angeles. Jongeren uit El Salvador richtten de bende op om zwarte en Mexicaanse bendes het hoofd te kunnen bieden. Doordat veroordeelde bendeleden werden uitgezet naar hun land van herkomst, groeide die ook in Midden-Amerika.